Slipp ryggvärk med akupunktur

Slipp ryggvärken med kinesisk akupunktur

OM AKUPUNKTUR

Är en flera tusen år gammal behandlingsmetod från Kina. Modern forskning har delvis funnit vetenskapliga bevis för effekt. Socialstyrelsens godkände 1984 akupunktur som en behandlingsmetod mot smärta och vissa sjukdomstillstånd inom den svenska sjukvården.

 

Hur går behandlingen till?

Tunna, sterila engångsnålar sticks in i särskilda akupunkturpunkter i muskler, senor eller bindväv. När behandlaren vrider på nålen stimuleras närliggande nerver och vävnaden. Det kan kännas pirrande, utstrålande, domnande eller som en stöt. Det ska inte göra ont eller känns obehagligt.

Vanligtvis använder man 5 till 12 nålar per behandling. Nålarna får sitta i 20 till 40 minuter och proceduren upprepas 1 till 3 gånger per vecka.

 

När märker man effekt?

Oftast när behandlingen upprepats några gånger och ibland först efter 6 till 8 behandlingar. Vid långvariga smärt- och spänningstillstånd kan det krävas flera upprepade behandlingar.

 

Hur avgörs var nålarna sätts?

Nålarna placeras dels i det smärtande området, dels perifert - i underarmar/händer och/eller underben/fötter. Aktivering av punkterna i de perifera kroppsdelarna anses förstärka effekten av nålarna i det smärtande området och ge en mer långvarig effekt av behandlingen.

 

Vad är elektroakupunktur?

Då stimuleras nålarna elektriskt, svag ström kopplas till nålarna och du upplever antingen rytmiska muskelsammandragningar eller en surrande känsla.

 

Vad händer i kroppen?

När nålar sticks in i akupunkturpunkterna skickas impulser via tunna nerver från det behandlade området till ryggmärgen. Därifrån går impulserna vidare till hjärnan. Som svar på impulserna börjar hjärnan producera olika ämnen som kroppseget morfin, endorfin, som bidrar till att minska smärta. Dessutom ökar blodcirkulationen där nålen sitter.

Efter akupunktur upplevs ofta musklerna avspända och många känner sig också lugnare i sinnet. Behandlingen verkar inflammationshämmande.

 

Källa: SgSS, Sjukgymnasternas Sektion för Smärta och Sensorisk stimulering.

Den gamla kinesiska metoden kan hjälpa mot bland annat migrän, ryggvärk och musarm. Här är allt du behöver veta om akupunktur och hur du kan bli av med värken!

Grundtanken med akupunktur är att påverka obalanser i kroppen genom nålar som sticks ner på specifika punkter. Dels påverkar de lokalt genom ökad blodcirkulation. Dessutom skickas signaler till hjärnan via nerver, det gör att hjärnan producerar hormoner som kan dämpa smärta och öka välbefinnande.

- Akupunktur kan vara effektivt mot huvudvärk, migrän, smärta i muskler och värk i till exempel ryggen, axlar eller armbågar. Det används också vid bland annat gravidbesvär och i förlossningsvården, säger sjukgymnasten Anna Ahlqwist på Friskrehab i Göteborg.

Har du smärta som hindrar dig från att röra dig som du vill kan akupunktur vara en bra behandling. Det gör att musklerna tror att de har ansträngt sig, och det kan lugna smärta. Sedan blir det enklare att faktiskt röra sig och till exempel göra sjukgymnastik, som ofta kombineras med akupunkturen.

- Det häftiga med akupunktur är att det hjälper vårt eget system, det ger inga biverkningar, som mediciner kan ge. Akupunktur sätter i gång samma system som träning, med till exempel endorfiner som får oss att må bra.

Hur långt in nålarna sätts beror på var du har ont. Nålarna finns också i olika längd och tjocklek, de nålar som används i ansiktet är korta, smala och mjuka. De som används till rumpan är grövre och längre.

- Nålarna sätts där du har ont, men också på vissa allmänna punkter på olika ställen på kroppen. Det ska förstärka effekten. Sedan snurrar vi på nålarna, då ska du känna en pirrande eller utstrålande känsla.

För att få ännu starkare effekt kan man använda elakupunktur. Minst 20 minuter tar en behandling. Anna Ahlqwist anser att akupunktur ger bäst effekt om man de första två veckorna behandlas minst två gånger per vecka.

Ibland kan det dröja innan man märker av effekten.

- Det är inte säkert att du känner så mycket efter första gången, det kan dröja några gånger innan du märker effekten. Du kan till och med få lite mer ont i början eller uppleva att den största effekten kommer efter du har avslutat hela behandlingen.

Efter den intensivare starten brukar en gång per vecka vara en lagom behandlingsdos. Upp mot femton behandlingar är vanligt innan besöken kan glesas ut för att till sist avslutas om allt känns bra. Har du en kronisk sjukdom, som reumatism, kan du i stället gå regelbundet på akupunktur under de perioder du har som mest ont.

------------

Anna-Karin, 51, testade akupunktur:
"Akupunkturen var viktig för att jag skulle bli bättre"

Ett felaktigt lyft gjorde att Anna-Karin Gmoser, 51, fick riktigt ont i nacken och en axel. Efter månader av värk testade hon akupunktur. Sexton behandlingar gjorde att hon blev nästan helt smärtfri igen.

 

Det var när Anna-Karin Gmoser skulle byta däck på bilen som hon skadade sig. Hon hade tagit av däcken och skulle lyfta in dem i bagaget när det helt plötsligt sträckte till i nacken.
Antagligen belastade hon fel eller gjorde en konstig vridning.
- Jag kände direkt att det inte var bra. Jag har alltid haft lite besvär med axlar och nacke, men nu blev det väldigt akut, säger Anna-Karin.

 

Men hon tänkte att det förmodligen var en vanlig sträckning som skulle gå över. Hon tog värktabletter, som Voltaren, smörjde in med muskelavslappnande krämer och vilade sig. Trots det så värkte det konstant i nacken, ena skuldran och axeln.
- Jag blev stel och fick ont om jag satt stilla länge, till exempel på jobbet. Det gjorde också ont vid vissa rörelser och när jag gick på gympa. Jag kunde inte heller sova ordentligt.

 

Efter sommaren och flera månader av besvär gick Anna-Karin till sin företagsläkare som skickade henne vidare till sjukgymnasten Anna Ahlqwist på Friskrehab. Efter undersökningar fick Anna-Karin sjukgymnastik och övningar som hon skulle göra hemma och på gymmet. Hon fick också ortopedisk manuell terapi, en form av smärtlindrande, rörelseökande och stabiliserande behandling som för patienten kan kännas som en typ av massage. Det tyckte hon lindrade värken, men det hjälpte inte i längden.
- Då började vi med akupunktur i stället och det gav en extra skjuts i rätt riktning. Det kändes verkligen att det gjorde gott.
Under akupunkturbehandlingarna satte sjukgymnasten Anna nålar på axeln, runt nacken och skuldran på Anna-Karin. Akupunktur hade Anna-Karin aldrig provat tidigare, men hon upplevde det inte som obehagligt. Hon blev bara avslappnad.
 

De första veckorna sågs de två gånger i veckan, sedan en gång i veckan och på slutet varannan vecka. Efter sexton behandlingar under fem månader var hon så pass bra att de kunde sluta med akupunkturen.
- Akupunkturen var viktig för att jag skulle bli bättre, men jag tror att jag fick så bra resultat för att jag gjorde både det och sjukgymnastik.
Idag är Anna-Karin mycket bättre, men hon gör fortfarande sina sjukgymnastikövningar hemma. Om hon slarvar kan hon känna av nacken och axeln, fast det är långt ifrån så illa som tidigare. Men några däckbyten ger hon sig inte på igen.
- Nu får någon annan byta och lyfta däcken, det låter jag bli!

 
7 Apr 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)